Voeding
Niet alleen genetische omstandigheden, maar zeker ook omgevingsfactoren, spelen een belangrijke rol om een soort, ras en individu gezond te houden. Voldoende beweging in evenwicht met voldoende rust en zeker ook een goede voeding, zijn daar hele belangrijke factoren bij.
Op deze pagina vertel ik graag meer over mijn visie op voeding
​
Ik ben er van overtuigd dat de best mogelijke voeding de basis is voor een goede gezondheid. Daarom is het belangrijk om te verdiepen- en te investeren- in de best mogelijke voeding. Zeker het 1e jaar en rondom tijden van sportprestaties, bevalling en genezing.
"Let food be the medicine, and let medicine be the food." - Hippocrates.
Doordat er een hond was in het 1e nest met OCD (wat gelukkig met operatie opgelost kon worden) en ik niet wist waar dit vandaan kwam, strandde ik in deze zoektocht bij voeding. Daardoor ben ik weer opnieuw de studiebanken ingedoken, gaan inlezen en bijscholingen gaan volgen over de vernieuwde ontwikkelingen.
Daar waar ik eerst riep dat rauwe vlees voeding het enige juiste is, ben ik daar nuances in gaan aanbrengen. Als je goed weet wat je doet en je de mogelijkheid hebt om echt de juiste (duurdere) merken te voeren, heb ik nog steeds de overtuiging dat rauwe vlees voeding het beste bij de hond past en de gezondste optie is. Overigens heb ik zo vreselijk veel praktijk voorbeelden gezien hoe honden positief veranderde op vlees, dat die mening ook niet zomaar zal veranderen.
​
Wat is natuurlijk rauwe voeding?
Er zijn een aantal essentiële dingen gelijk gebleven tussen de wolf, de voorouder van de hond en dat van de hond zoals wij die nu kennen. Honden hebben geen evolutie doorgemaakt waarmee ze in staat werden gesteld te leven van plantaardig voedsel zoals bijvoorbeeld granen, rijst of zetmeel en al helemaal niet van suiker, E-nummers, geur-, kleur, of smaakstoffen. De hond is in dat opzicht dus niet geëvolueerd en hebben nog een identiek verteringstelsel met hun voorouders. Honden zijn echte carnivoren en de voeding die de minst gezondheidsklachten geeft is voeding die bij het DNA van een carnivoor past.
​
Ik heb het dan over rauwe vlees voeding. Binnen het rauw voeren zijn er een aantal stromingen. Zo is er KVV, dit staat voor kant en klare vers vlees voeding. Dit is in steeds meer dierenspeciaalzaken, webshops en zelfs supermarkten verkrijgbaar. Dit zijn kant en klare rauwe en gemalen producten die door de producent al zijn samengesteld. Dit is compleet voer en kan zo aan de hond gegeven worden nadat het is ontdooit. Er is wel een groot verschil in kwaliteit en prijzen van de vele KVV merken die momenteel op de markt zijn.
​
Een andere mogelijkheid is de rauwe vlees voeding zelf samenstellen voor de hond. De voeding kan dan in grotere, ongemalen stukken aangeboden worden, zoals kipkarkassen, pens, hart en stukken spiervlees. Het is belangrijk dat de voeding aan bepaalde percentages voldoet: in een week ong. 40% spiervlees, 40% goed bevleesde botten en 20% orgaan. Daarnaast kunnen er toevoegingen gegeven worden, zoals gemalen groentes.
​
Doordat rauwe vers vlees voeding vers en onbewerkt gevoerd wordt, is het bot soepel en goed verteerbaar waardoor er geen splintergevaar is, bezit deze voeding vitamine en mineralen van natuurlijke kwaliteit en bezit het vlees de meest natuurlijk bron van eiwitten met een hoge biologische waarde. Deze voeding wordt door het maag-darmkanaal goed geaccepteerd en zal voor een beperkt volume aan ontlasting zorgen.
​
“Vanuit evolutionair standpunt bekeken is het duidelijk dat onze honden, net als wij, alleen die voedingsmiddelen zouden moeten eten waarop ze zijn geëvolueerd als ze tenminste een goede gezondheid willen krijgen en houden.” - I. Billinghurst
​
Echter; heb je niet de middelen om de duurdere KVV opties te kiezen of de tijd en kennis ontbreekt om zelf samen te stellen, dan kan (combineren met) een goede brokvoeding een betere optie zijn.
De verschillen van kwaliteit van de verschillende brokmerken is minstens zo divers als bij de KVV merken.
Waar vroeger altijd gezegd werd om bij èèn voeding te blijven, is nu vooral het advies om te variëren. Dit heeft als voordeel dat competitieve inhibitie voorkomen wordt, dat er met variëren minder risico is op tekorten en dat de hond gewend raakt om flexibel te zijn met de voeding die de hond krijgt, wat ook praktische voordelen heeft.
Ik ben een groot fan van www.voerwijzer.com. Ik raad iedereen aan om de pagina's op deze website goed te bestuderen en de KVV's en brokvoedingen met behulp van deze website te vergelijken.
Onze honden en de pups bij ons geboren
Wij voeren de volwassen honden 's avonds, 1x per dag, KVV (of zelf samengesteld) en gedurende de dag bij training, zoekspelletjes of wanneer extra voeding nodig is een goede brok.
​
De pups die bij ons geboren worden zullen vanaf dat ze een week of 4 oud zijn beginnen met Carnibest Puppy en daarna geleidelijk over gaan op verschillende goede KVV merken en later ook brok. 2x per dag KVV en 2x per dag goede brokken.
​
Goede brokken vind ik: Acana (Acana classic, puppy of puppy large breed), Orijen (sommige honden krijgen dunnere ontlasting van de wel heel erg hoge eiwitgehalte) of Farmina (Farmina N&D Pumpkin Puppy Medium & Maxi).
Goede KVV's vind ik voor pups en honden tot 1 jaar: Bandit, Carnibest, Pure Instinct en Energique Hondvitaal. Voor volwassen honden daarbij ook Raw4Dogs en Barfmenu (vanwege hogere calcium (ook bij pupvariant!) minder geschikt voor pups.)
-
Let zeker het 1e levensjaar goed op het calcium gehalte van de voeding! Deze mag niet te hoog worden, omdat je hiermee het risico op gebreken aan het skelet/gewrichten kan verhogen. Als je veel moet bijvoeren, omdat de hond afvalt, besef dan dat je gemakkelijk over het max calcium gehalte kan gaan. Gebruik dan liever een voeding die vetter is, zodat je in hoeveelheid minder hoeft te voeren.
-
Ook botten en beloningsvoertjes tellen mee in de voedingpercentages. Tip: gebruik gewone goede brokken als beloningen en als kauwbotten zijn huidplaten beter geschikt dan de meeste andere kauwbotten. Of gevulde kongs met eigen geweekte brokken > in de vriezer > ook een lekkere kauwsnack! Voer geen kaas/zuivel (hoge calcium).
​
​
​