top of page
_PBE5312-1_edited.jpg

De hollandse herder

Oorsprong

Op het platteland, bij de herders en de boeren was er toendertijd een veelzijdige hond nodig, die weinig eisen stelde. In Nederland waren er de heidevelden waar schaapskuddes graasden, de  honden moesten de schapen uit de velden met landbouwgewassen houden. Dat deden de honden door naast de kudde te patrouilleren op wegkant of akkerrand: het hoeden van de schapen. Hier was een groot uithoudingsvermogen, alertheid en snelle reactievermogen voor nodig. Daarnaast moest de boerderij bewaakt worden en dienden de honden als gezelschap voor het gezin. Uit deze generaties is de Hollandse Herdershond ontstaan, zoals wij die nu kennen.

De Hollandse Herdershond is een intelligente en actieve hond. Hij is gevoelig, trouw en gehecht aan zijn gezin waar hij graag mee in contact is. Het liefst wilt hij alles weten, alles zien en overal bij zijn. Ook is zijn zelfstandigheid die nodig was bij zijn oorspronkelijke taak als hoeder, nog steeds goed merkbaar. Met de juiste begeleiding en motivatie kan hij zeer goed leren gehoorzamen en vinden ze het erg leuk om samen te werken.

De hollander van nu

Hollandse herders zijn echte allrounders en vinden vrijwel alle hondensporten en bezigheden geweldig om te doen. Ze zijn uitermate geschikt voor sporten zoals bijvoorbeeld zoek- en speurwerk, agility, canicross, dogsurvival, dogfrisbee, hoeden van schapen en ook samen lange fiets- en/of wandeltochten maken vinden de meeste Hollandse herders prachtig om te doen. Vele Hollanders vinden ook IPG (ipo)/KNPV erg mooi, echter zullen sommige Hollandse herder lijnen hier wat te kort komen in 'hardheid'. 

Een keer een dag minder actief bezig zijn is ook geen probleem. In huis pakt hij ook prima zijn rust, al willen ze wel graag weten wat er in en rondom huis gebeurd. In huis zijn ze erg sociaal tegenover het eigen gezin en zijn ze gek op knuffelen, stoeien en passen ze zich prima aan in een gezinsleven, uiteraard mits voldoende uitdaging en opvoeding.  De Hollandse herder past bij een eigenaar die de hond vriendelijk maar duidelijk leiding en grenzen kan geven en veel  samen met zijn hond wil ondernemen.

Gedrag & valkuilen

De Hollander is niet voor iedereen geschikt. Veel Hollanders zijn net wat te energiek als ‘simpele gezinshond’, maar ook weer wat te zacht  van karakter om echt op hoog niveau te presteren in bijvoorbeeld de KNPV (politiehonden). 'KNPV  honden' zijn niet voor niks zelden raszuivere Hollanders. Beide uiterste ('huishond' versus 'knpv hond') zijn er wel zeker, maar het is belangrijk om voor het juiste doel de juiste fokker te benaderen, die honden fokt die bij jou passen.

Een Hollander is wat zelfstandiger dan veel Mechelaars en Duitse herders. Het hoeden en zelfstandig regelen zit er sterk in. Een Hollander lijkt eerder te denken ‘krijg ik de bal niet? ook prima, doe ik wel wat anders’. Dat maakt trainen met een Hollander uitdagender.

Als gedragstherapeut zie ik dat gedrag wat door eigenaren van een Hollander als probleem ervaren kan worden, veelal te maken heeft met: prikkelverwerking, najagen, reactief gedrag naar andere honden of onzekerheid over hun omgeving.
Veel Hollanders hebben tegenover onbekende honden een grote persoonlijke zone waardoor ze het prettiger vinden als andere honden op afstand blijven. 

Het geeft een Hollander rust als hij snapt wat er om hem heen gebeurd en wat er komen gaat. Kun je aan zijn behoeftes voldoen, dan heb je er absoluut een gouden hond aan! Echt een maatje voor het leven en een heerlijk sporthondje die altijd klaar staat om samen iets te gaan ondernemen.

Leuk aan de Hollander

  • Prachtige honden om te zien

  • Staan altijd klaar om samen leuke dingen te ondernemen en vinden alles leuk om te doen.

  • Goed aan te sturen, leren gemakkelijk en op jou gericht

  • Goede 'aan/uit knop', slaan niet door in hun werkdrift. 

Valkuilen

  • Alert op de omgeving en graag willen regelen.

  • Risico op jachtgedrag ontwikkelen (katten, wild..)

  • Persoonlijke zone w.b.t. onbekende honden

  • Duidelijkheid nodig.

bottom of page